Terug
wo 30 apr '25 woensdag 30 april 2025
Leestijd 5 minuten

De leasefiets in de lift - Paul weet het

De elektrische fiets wint terrein – en dat merk je ook op de werkvloer. Steeds meer medewerkers kiezen voor een leasefiets, omdat ze niet in één keer een flink bedrag hoeven af te rekenen en profiteren van fiscaal voordeel. In dit artikel lees je waarom de leasefiets zo populair is, wat je als werkgever moet regelen én waar je op moet letten als je deze regeling goed wilt inrichten. Paul zocht het uit.

Paul

Klantadviseur overheid

Fietser
Paul

Klantadviseur overheid

De meeste organisaties hebben voor medewerkers een fietsregeling: je koopt via je werkgever een fiets. Je betaalt de fiets van je brutoloon, waardoor je minder belasting betaalt. Fiscaal voordeel voor de werknemer, geen nadeel voor de werkgever. Hoewel, een beetje. Het belastingvoordeel wordt namelijk gefinancierd uit de vrije ruimte van de WKR. Die kun je dus niet meer aan andere mooie dingen besteden.

Een nadeel voor de medewerker is dat je de fiets in één keer afrekent. Bij klassieke fietsen is dat niet zo’n probleem, maar sinds de e-bike is dat een ander verhaal. De afgelopen tien jaar werd een fiets gemiddeld € 1.000,- duurder, een groei van 120%. Dat heeft maar één oorzaak: de enorme populariteit van de elektrische fiets. En doordat deze fietsen zoveel duurder zijn geworden, zit de leasefiets in de lift.

Weet je nog? ‘De fiets met iets’

Lezers van mijn leeftijd herinneren zich de Spartamet nog wel, in 1986 geïntroduceerd als ‘de fiets met iets’. Er zat een hulpmotortje op dat je met een koord moest starten. Het geheel zag er wat onbeholpen uit. Wat Buckler was voor bier na de beruchte roast van Youp van ’t Hek, was de Spartamet voor de fiets: leuk bedacht, maar je wilde er niet mee gezien worden. Tenminste, dat vond ik.

Inmiddels is dat wel anders. Er worden tegenwoordig evenveel elektrische fietsen verkocht als gewone exemplaren. En dat heeft ook gevolgen voor de zakelijke fietsregeling.

Waarom leasen? We hebben toch al een fietsregeling?!

De oude fietsregeling kan inderdaad ook gebruikt worden voor de aanschaf van een elektrische fiets. Alleen… het in één keer afrekenen van de aanschafprijs is tegenwoordig best wel een barrière. Bovendien wordt in veel fietsregelingen het aanschafbedrag gemaximeerd tot een paar honderd euro om de vrije ruimte te sparen. En precies dat maakt de leasefietsregeling zo populair.

In de praktijk wordt de leaseovereenkomst gesloten tussen een leasefietsaanbieder en de werkgever. De werkgever zorgt voor inhouding van het maandelijkse leasebedrag en de bijtelling. Maar verder is de werkgever geen partij. De leaseregeling heeft ook geen invloed op de vrije ruimte. De werkgever moet er alleen aan willen meewerken om het maandelijkse leasebedrag en de bijtelling van het brutoloon in te houden. Verder regelt de leasemaatschappij de rest. Daarom bieden steeds meer organisaties beide varianten aan (zowel een klassieke fietsregeling als een leasefietsregeling).

Wat is nu die leaseregeling?

Als je een fiets least, word je geen eigenaar van de fiets. Je betaalt een maandelijks leasebedrag en je betaalt 7% bijtelling. Dit levert de medewerker twee voordelen op:

  1. De leasekosten (maar ook de verzekering) mogen worden betaald van het bruto salaris. Dat geeft een fiscaal voordeel. Overdrijf dat niet, want de leasebedragen kunnen pittig zijn.
  2. Aan het eind van de leaseperiode (meestal drie jaar) kan de medewerker de fiets kopen voor een interessant bedrag. Meestal ligt dat rond 20% van de nieuwprijs.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Jawel. Wijs de medewerker zeker hierop:

We zien bij klanten van RAP de laatste 2 jaar een flinke stijging van het aantal fietsleaseregelingen. Die heb ik bekeken, en ik kom tot de volgende tips:

Gebruik je RAP en heb je vragen over de leasefiets? Neem contact op met onze experts via de juridische helpdesk. Zij staan je graag te woord! Ben je nog geen klant, maar wil je meer weten over RAP? Lees wat RAP voor jou kan betekenen.

 

Dit is RAP

Maak kennis met RAP. Wij hebben altijd het juiste antwoord op jouw HR-vragen. RAP weet het.

Meer over RAP Ontvang onze nieuwsbrief